Pápa és Környéke Méhész Szövetkezet

A magyarországi méhészek már az 1800-as években kezdtek szervezeteket létrehozni. Méhészegyletek jöttek létre.
A kiegyezés után felgyorsultak a szakmai szerveződések. 1879-ben létrejött az Országos Egyesület.
A szakmai színvonal gyorsabb elterjesztése érdekében „vándortanítói intézményt” hoztak létre. Magyarországot 7 méhészeti kerületre osztották, mint: Kiskunfélegyháza, Pápa, Pozsony, Sárospatak, Arad, Déva és Kolozsvár.

A pápai méhész egyesület 1912-ben alakult. Elnökének Pataki Béla méhészeti kerületi szaktanárt választották. Az alakuló gyűlésen kimondták, hogy a „célba vett egyesület Pápa székhellyel és az összes dunántúli vármegyék méhészeti érdekeit felölelő – Dunántúli Méhész Egyesület – címmel megalakult”.
A pápai Tanítóképzőben minta méhészetet létesítettek, ahol dunántúli Néptanítókat képeztek.
A II. világháború előtt létrehozták a Méhészek HANGYA Szövetkezetét. A háború után 1948-ban újjá alakult a pápai egyesület 56 fővel, elnöknek Korsós Antal postafelügyelőt választották. Az akkori politikai helyzet miatt egyesületek 1951-ig működhettek.

1957-ben alakult meg a „Pápa és Vidéke Méhészszövetkezet”. Elnöke Polgár István, majd egy rendelet alapján 1968-ban átalakult „Méhész Társulássá”, elnöke Horváth Vilmos pápai lakos.
Újabb jogszabályi változás miatt 1973-tól „Szakcsoport” formát vett fel, mely szerint az ÁFÉSZ keretében működhetett. Elnökének Török Józsefet választották, aki korai haláláig, azaz 1983-ig látta el feladatát. Ekkor Szalay Aladárt választották, aki addig is tagja volt a szakcsoport vezetőségének. A szakcsoportok 1992-ig működhettek.

A Pápa környéki méhészek ekkor ismét szövetkezeti formát vettek fel ”Pápa és környéke Méhész Szövetkezet” elnevezéssel. A szövetkezet a szükséges alapszabály módosítással – kihasználva az állam által nyújtott lehetőséget – 2004-ben megpályázta és el is nyerte az „Államilag elismert Termelői Csoport” címet.

A szövetkezet gazdálkodásában lehetővé vált, hogy a mintegy 230 tag igényeihez igazodva végezzük a méz felvásárlását és eszközök, anyagok közös beszerzését.

Termékeink

  • repceméz
  • akácméz
  • facélia/mézontófű méz
  • vaddohány/ selyemkóró
  • hársméz
  • napraforgóméz
  • aranyvesszőméz
  • vegyes virágméz

100%

természetes